Borstontsteking

Hoe herken je een (dreigende) borstontsteking?

- Een pijnlijke plek in een van je borsten
- Knallende hoofdpijn
- Snel oplopende koorts tot 40 graden C.
- Koud en heet voelen, klappertanden, het lijkt op een heftige griep.

De twee belangrijkste dingen die je moet doen:  

Onmiddellijk koude koelelementen (van de koelbox) op de rode plek houden, ongeveer 12 uur. Steeds als het element lauw wordt, pak je weer een nieuwe koude. Een nadeel hiervan is dat de melkkanaaltjes dichtgaan, dus voor het voeden moet je warmte geven, zoals hieronder beschreven. Maar, het helpt goed tegen de pijn en de ontsteking en helpt je borstvoeding vol te houden

Leg een kwartier vr de voeding een warme doek op je borsten. Dat bevorderd weer de doorbloeding, opent de melkkanaaltjes weer en daardoor kan de baby beter de borst leegdrinken.

Je borsten goed leeg laten drinken.


Wat kun je verder doen?

Leg de baby eerst aan de niet pijnlijke borst, totdat de melk in de ontstoken borst toeschiet. Als de melk is toegeschoten moet je baby direct aan de pijnlijke borst worden gelegd, om zo zeker te zijn van een goede zuigkracht aan de ontstoken borst, die moet worden leeggedronken totdat ze soepel aanvoelt.
Voor de baby is een borstontsteking niet schadelijk.

Rust is heel belangrijk. Ga lekker in bed liggen, drink veel water, thee of limonade. Vraag oma of een kennis om je zo'n 2 dagen te helpen. Neem ook al je spullen (boekjes, luiers, speelgoed) mee in bed, dan hoef je er zo min mogelijk uit.

Neem een aantal keren paracetamol. Als je 1 borst voedt, kun je de andere borst nog afkolven.

Veel rusten! 

Als het aanleggen aan de ontstoken borst niet goed gaat, moet die worden afgekolfd. Die borst moet zo goed mogelijk leeggemaakt worden.

In overleg met je huisarts starten met antibiotica. (Met antibiotica kan je toch doorvoeden)

Om in de toekomst een nieuwe borstontsteking te voorkomen, is het belangrijk erop te letten dat er geen lange tijd tussen twee voedingen in zit. 


.