Inbakeren.

Over inbakeren hoor je de laatste tijd erg veel. Vooral bij slechte slapers of vaak huilende babies helpt inbakeren om rust te geven aan je kleine. En het is goed in te denken. Je baby heeft 9 maanden in je buik gezeten, en was aan alle kanten om zich heen beschermd. Na de geboorte is die ineens helemaal vrij en onbegrensd. Hij/zij mist vaak de bescherming die je buik bood. In onze antwoorden op vragen aan ouders, zul je vaak zien dat we aanraden om je baby meer te begrenzen, bijvoorbeeld met een opgerolde handdoek in de wieg. En ook draagdoeken borduren voort op dit principe.

Inbakeren is iets wat je oma misschien nog kent van vroeger. Maar de meeste mensen van nu hebben geen idee meer hoe het gaat. Daarom hieronder een uitleg en foto's die je laten zien hoe je moet inbakeren.

Wanneer je je kind wilt inbakeren raden we aan dat je eerst langs je consultatiebureau gaat, als dat mogelijk is voor je. Er kunnen namelijk redenen zijn waarom het inbakeren voor jouw kind niet geschikt is. Wanneer je kind een dysplastische heupontwikkeling heeft of gehad heeft, mag het niet ingebakerd worden. Ook bij koorts en binnen de eerste 24 uur na een vaccinatie of bij ernstige infecties van de luchtwegen mag niet ingebakerd worden. Naast het inbakeren, waardoor je kind zo'n heerlijke stevige begrenzing ervaart, is het ook nodig dat je een voorspelbare regelmaat aanbrengt. Verder is het van belang om je kind wakker te slapen te leggen. Als je kind eenmaal zelf in slaap kan komen zal het veel langer door gaan slapen. Meestal moet je kind dit zelf in slaap vallen leren. En dat gaat met een inslaaphuil gepaard. Maar als je konsekwent bent zal je kind veelal in enkele dagen veranderen van een onrustige geprikkelde baby in een tevreden lachend kind, dat heel goed alleen kan spelen. Alleen de inbakermethode kennen is dus niet voldoende. Je hebt er echt een goede handleiding bij nodig, waarin je nieuwe omgangsvorm met je kind beschreven staat en waarin ook de andere inbakervoorwaarden met betrekking tot bed, beddegoed, kleding en kamertemperatuur benoemd worden. Alleen dan kun je het veilig doen en is de kans het grootst dat je ook op langere termijn de vruchten zult plukken van het inbakeren. In de door Ria Blom geschreven inbakerbrochure "Inbakeren brengt rust. Een handleiding voor het inbakeren van je kind" kun je lezen welke materiaalsoort en afmeting je het beste kunt gebruiken opdat je veilig inbakert. Ook wordt vermeld hoe je kant en klare doeken op maat kunt bestellen. In deze brochure van 48 bladzijden vind je ook een tekeningenserie met twaalf afbeeldingen die het inbakeren stapje voor stapje laat zien.

Verdere informatie over de brochure en wijze van bestellen is te vinden op de website van Ria Blom: De Bakermat

Hieronder kun je zien hoe inbakeren in het algemeen in zijn werk gaat. Deze fotoserie is als illustratie bedoeld, en vervangt niet de instructie door het consultatie bureau. Woon je in een land waar geen cb's zijn, dan kan de extra informatie in het bovengenoemde boekje je goed van pas komen.

Ons fotomodel is Priscilla, 4 weken oud. De trotse moeder is Maureen en Jose heeft Priscilla voor ons ingebakerd.

doeken vouwen Leg 2 flanellen omslagluiers klaar, beiden met één punt naar het midden geklapt.
handje open
tweede armpje
tweede doek
niet schrikken
klaar
stevig
duimen Als je kleine graag duimt, dan kun je ook 1 armpje er buiten laten..