Krampjes

Te herkennen aan:

De baby is ontroostbaar. Huilen begint vaak alweer na 15 minuten of 1/2 uur na de voeding, tegen het eind van de middag of 's avonds. Toch is het normaal dat een baby per dag zo'n 2 uur huilt, dan praat je nog niet over krampjes. Vaak heeft hij/zij een huiluurtje nodig om te ontspannen en de indrukken van de dag te verwerken. Een baby heeft nu eenmaal niet veel andere manieren om zich te uiten. Ook is een huilkwartiertje goed voor het centrale zenuwstelsel. Krampjes ontstaan meestal door luchtbellen, in de darmpjes die nog moeten rijpen.

Wat te doen tegen krampjes:

Het goede nieuws: Deze krampjes zie je normaal alleen in de 1e drie maanden. Na drie maanden is het vaak van de ene op de andere dag ineens afgelopen.

Het slechte nieuws:
Frustrerend is dat wat bij de ene baby goed helpt, bij de andere baby soms helemaal niets doet. De volgende dingen kunnen je helpen om verlichting te geven:

Draai een warme doek om de baby z'n buik. (Bijvoorbeeld een theedoek die je verwarmt in de magnetron).
Cinababy druppels te geven (niet bij koemelkallergie!) of
Chamomilla D6 geven of
Rooibosthee maken: kook water en geef 30cc warme thee aan de baby of drink zelf een liter per dag
Venkelthee geven.
1 theelepel bruine suiker oplossen in 30cc goed warm water met 4 druppeltjes citroenbrandewijn. Dit bevorderd de doorbloeding en verdoofd de pijn.
Wanneer je flesvoeding geeft, maak dan de fles aan met Bar le Duc bronwater of Spa Blauw, beiden zijn zachter dan kraanwater. Ook dit bronwater moet je 1 minuut koken!.
Draag de baby met z'n buik op je schouder.
Sommige baby's worden rustiger van veel geluid, zet bijvoorbeeld de stofzuiger aan, of ga een eind autorijden.
Leg je warme hand op z'n buikje en masseer zachtjes.
Lezeres Ineke heeft de bovenstaande 2 tips gecombineerd en mailde ons de volgende tip: De fohn ( op middenstand) boven z'n buikje helpt fantastisch; hij ontspant z'n hele lichaampje na 10 sec. en kijkt tevreden in het rond. Geef het door, geef het door, want die is nog vrij onbekend in mijn omgeving. Hou wel je eigen hand op zijn buikje zodat je voelt of de fohn niet te warm is.
Als je er helemaal gek van wordt, vraag dan of iemand anders een paar uur op wil passen, daar wordt je zelf en de baby beter van.
Voel je niet schuldig omdat je baby huilt, je kunt hier weinig aan doen en het zal voorbij gaan.
Soms is het ook goed om de baby te laten liggen huilen. Ze worden er onrustig van steeds opgepakt en getroost te worden, en dat wakkert de krampjes weer aan! Laat ze 20 minuten huilen en zet daarvoor de kookwekker. Na 5 minuten gaat je partner even kijken, na weer 5 minuten jijzelf enzovoorts.
Neem eventueel een andere voeding, bijvoorbeeld frisofom  (een bijverschijnsel daarvan is dunne poep) of farilon, dat is een aangezuurde voeding. Wissel niet teveel en geef je baby een paar dagen de tijd om aan nieuwe voeding te wennen.
De haptonomische houding geeft rust. Met dank aan Rene Schols voor deze foto:
Simone vindt
		            het heerlijk om te worden vastgehouden in de haptonomische houding.

Een tweede soort krampjes ontstaat door harde ontlasting.
Kijk onder harde ontlasting om er daar meer over te lezen.


.