Harde ontlasting

Het 'normale' ontlastingspatroon bij borstvoedingsbaby's ligt tussen poepluiers elke dag of 1 per week. Bij flesvoeding poept je baby tussen 1 en 3 dagen. Kijk ook naar erfelijke eigenschappen: ga je zelf vaak of niet? 

Ten eerste moet je bij flesvoeding even nagaan of je de voeding goed klaarmaakt: 
Bij het afmeten van de schepjes geen koppen erop.
Als de voeding te warm is, dan niet koelen door er alleen water bij te doen want dan wordt het mengsel te dun en daar worden de darmpjes lui van. Vul het aan met water + voeding in de juiste verhouding.

1 x per dag 1 theelepel zonnebloemolie of olijfolie door de flesvoeding
Maak de fles aan met Bar le Duc bronwater of Spa Blauw, beiden zijn zachter dan kraanwater. Ook dit bronwater moet je 1 minuut koken totdat je baby 1 maand oud is, dan hoeft dat niet meer. 
Als je baby al zo'n vier weken is, kun je een paar theelepels tomatensap geven, dat laxeert prima. Andere huismiddeltjes: 2 theelepels sinasappelsap. 1/2 theelepel bruine suiker in 30 cc water, lekker warm geven.  
Vanaf 4 maanden helpt groente en fruit ook goed.
Om de pijn voor je kleintje te verminderen moet je de anus met vaseline insmeren. Neem bijvoorbeeld 1 x per dag de temperatuur op met een flinke dot vaseline aan de thermometer. Niet heen en weer gaan ermee! Kijk goed of er kloofjes zitten, daarmee moet je naar de huisarts.

Verder zijn een aantal adviezen hetzelfde als voor krampjes:

Draai een warme doek om de baby z'n buik. (Bijvoorbeeld een theedoek die je verwarmt in de magnetron).

Draag de baby met z'n buik op je schouder. 
Leg je warme hand op z'n buikje en masseer zachtjes.
Geef tussendoor suikerwater, goed warm, 3 x 20 cc op een dag.

.